X
Icon 1 Онлайн запис
Icon 2 Зворотній дзвінок
Icon 3 Консультація онлайн
Icon 4 Результати аналізів
Icon Map Контакти
uk
Icon 1
Онлайн запис
Icon 2
Зворотній дзвінок
Консультація онлайн
Icon 4
Результати аналізів
Icon Map
Вишневе, вул.
Святошинська, 27-А
Вишневе, вул.
Лесі Українки 74-в

Адреса підрозділів та графік роботи
Адреса підрозділів
Графік роботи
Лікувально-профілактичний підрозділ
Вишневе, вул. Святошинська, 27-А
з 1 серпня:
Пн — Сб: з 08-00 до 20-00,
Нд: з 9-00 до 16-00
Амбулаторія з малою операційною
Вишневе, вул. Лесі Українки 74-в
з 1 серпня:
Пн — Сб: з 08-00 до 20-00,
Нд: з 9-00 до 16-00

Для оформлення запису онлайн обов'язково вкажіть свої ПІБ та телефон!

Додаткова інформація

Для запиту зворотньго дзвінка обов'язково вкажіть свої ПІБ та телефон!

Якщо ви не отримали результати аналізів зробіть повторний запит заповнивши форму вказав свої ПІБ та Email на який їх вислати.

dieta-pri-gipertoniyi
Гіпертонічна хвороба (ГБ) – це хронічне захворювання, головною клінічною ознакою якого є стійке і тривале підвищення артеріального тиску (АТ). Зміни органів і систем організму при ГБ відрізняються в залежності від її стадії, але, перш за все, стосуються серця і судин.

На сьогоднішній день гіпертонічна хвороба набула широкого розповсюдження не тільки серед літніх людей, а й людей більш молодого віку, що часто може приводити до зниження працездатності і навіть бути причиною інвалідності.

Гіпертонічна хвороба може виникати в результаті багатьох факторів, наприклад:

  • надмірна вага внаслідок порушення обміну речовин, ендокринних захворювань, сидячого способу життя і т.д. (навіть незначні відхилення від норми можуть стати причиною проблем з серцем і судинами);
  • спадкова схильність;
  • вік;
  • різні ендокринні порушення (неконтрольований цукровий діабет, вузловий зоб з явищами гіпертиреозу і т.п.);
  • регулярні емоційні навантаження, перебування пацієнта в стресових ситуаціях, депресії, пережиті трагедії і т. д .;
  • сильне нервове напруження, викликане проблемами на роботі, в бізнесі;
  • перенесені травми головного мозку (аварії, падіння, удари, переохолодження);
  • хронічні захворювання, які чинять негативний вплив на серцево-судинну систему (діабет, подагра, ревматоїдний артрит);
  • спадкова схильність (за статистикою, діти, батьки яких страждали від артеріальної гіпертонії, часто успадковують ці проблеми і вже в молодому віці починають спостерігати перші симптоми високого тиску);
  • вірусні та інфекційні захворювання, наслідки яких можуть проявитися у вигляді гіпертонічної хвороби (менінгіт, фронтит, гайморит і т. д.);
  • вікові зміни судин;
  • підвищений рівень холестерину в крові, при якому на стінках судин утворюються бляшки, що заважають нормальному кровообігу (в таких судинах часто відбуваються спазми, які заважають надходженню крові до життєво-важливих органів і можуть спровокувати інсульт або інфаркт);
  • клімактеричний стан, в якому перебувають жінки, які подолали 40-річний рубіж (під час істотного гормональної перебудови організму часто починають прогресувати приховані захворювання);
  • згубні звички (куріння, вживання алкоголю у великих кількостях, надмірне захоплення кавою);
  • щоденне вживання солі у великих кількостях;
  • різке підвищення адреналіну в крові;
  • тривалий проводження часу за комп’ютером;
  • малорухливий спосіб життя;
  • рідкісні прогулянки на свіжому повітрі.

У сьогоднішній статті я хотів би торкнутися теми дієти при гіпертонічній хворобі. Дієта, безсумнівно, є важливою складовою частиною лікування багатьох захворювань. Це відноситься і до лікування артеріальної гіпертензії. Як відомо, серед факторів ризику розвитку артеріальної гіпертензії може бути атеросклероз, цукровий діабет, ожиріння. У свою чергу, характер харчування накладає на ці захворювання свій відбиток. Переїдання і переважання в дієті насичених жирів і вуглеводів сприяє розвитку всіх цих захворювань. Також на розвиток гіпертонічної хвороби впливає рівень багатьох мікроелементів. Тому харчування пацієнтів повинно бути збалансованим, достатнім і повноцінним.

Таким чином, для хворих неускладнених на артеріальну гіпертензію немає протипоказаних продуктів і страв, а є тільки обмежувані, які не можуть істотно погіршити якість життя (наприклад: бажано обмежити вживання солі до 4 г на добу, дотримуватися помірності при вживанні напоїв що містять алкоголь, цукрові замінники, обмежити прийом жирної їжі і т.п.).

Зміни в харчуванні необхідні при загостренні артеріальної гіпертензії, ускладненнях і супутніх захворюваннях, зокрема при цукровому діабеті, хронічній серцевій недостатності, ураження нирок з розвитком їх недостатності і т.д.

При загостренні артеріальної гіпертензії 1-го ступеня слід на тлі звичайного харчування готувати їжу без додавання кухонної солі, а за столом її злегка підсолювати (до 4 г солі в день). При загостренні артеріальної гіпертензії 2-3-го ступеня харчування за хімічним складом і кулінарній обробці продуктів може відповідати дієті, яка застосовується при різних захворюваннях серцево-судинної системи.

Характеристики цієї дієти (колишня назва – дієта № 10) така:

РЕКОМЕНДОВАНІ ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ ЯКИХ ТРЕБА УНИКАТИ

ЗЛАКИ, ВИПІЧКА, СОЛОДОЩІ
Хліб грубого помелу, каші на воді (особливо геркулесова), макаронні вироби, рис, боби (сочевиця, горох та інші.)
ЗЛАКИ, ВИПІЧКА, СОЛОДОЩІ
Хліб вищої якості, випічка з великим вмістом жирів (тістечка, бісквіти), торти з шоколадною начинкою, млинці, пончики (смажені пиріжки)
☻ Якщо виникає сильне бажання спробувати солодкого – обирайте низькокалорійні продукти (фруктове желе, вівсяне печиво, фруктовий лід.)
МОЛОКО І МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ, ЯЙЦЯ
Знежиреного 0,5 або 1% молоко, нежирні кисломолочні – продукти (сметана, йогурт), нежирний сир (сир зі свіжого коров’ячого молока), яєчний білок.
МОЛОКО І МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ, ЯЙЦЯ
Незбиране молоко, вершки, плавлені та тверді сири з високим вмістом жиру (30% і вище), збиті вершки і яєчний жовток
☻ Обезжирене молоко містить стільки ж білків, кальцію і фосфору, скільки і незбиране (жирне) молоко.
☻ Яєчні білки не містять холестерину, тому замінюйте ними цілі яйця в рецептах (єдиного цілого яйцю відповідають два білка). Споживайте не більше двох жовтків на тиждень.
☻ Не додавайте сир до страв, якщо там вже є м’ясо (інакше подвоюється вміст жиру і калорійність).
СУПИ
Очищені м’ясні або овочеві супи, супи з риби.
СУПИ
Наваристі супи, суп-пюре, бульйони
☻ Охолодить м’ясний бульйон і зніміть шар застиглого жиру.
☻ Використовуйте в якості основного страви суп, заправлений рисом або макаронними виробами.
РИБА ТА МОРЕПРОДУКТИ
Риба білих сортів (особливо морська риба приготована на грилі або варена). Жирна риба – скумбрія, сардини, оселедець, тунець, лосось, палтус.
РИБА ТА МОРЕПРОДУКТИ
Ікра, креветки, краби, кальмари, восьминоги, риба приготовлена ​​з додаванням вершкового масла або смальцю.
М’ЯСО І М’ЯСНІ ПРОДУКТИ
М’ясо курки (без шкіри), індички, пісна яловичина, телятина, м’ясо ягняти.
М’ЯСО І М’ЯСНІ ПРОДУКТИ
Будь-яке жирне м’ясо, особливо свинина, ковбаси, сосиски, салямі, паштет, бекон, м’ясо качки і гуски.
ЖИРИ
Кукурудзяна, соняшникова або оливкова олія.
ЖИРИ
Вершкове масло, смалець, сало, твердий маргарин.
☻ Прі приготуванні видаліть жир з м’яса і видаліть шкіру з птиці.
☻ Обмежте вживання субпродуктів багатих холестерином. Однак, один раз на місяць рекомендується включати в раціон невеликої (близько 85 г) шматок печінки, оскільки в ній містяться вітаміни і залізо.
☻ Ігноруйте смаженої їжі. Якщо вам треба смажити, використовуйте невелику кількість рослинного масла або сковорідку з антипригарним покриттям. При використанні гриля, розташуйте м’ясо або рибу на решітку так, щоб стік жир.
☻ Компонуйте м’ясні страви з овочами або макаронами.
ОВОЧІ ТА ФРУКТИ
Всі види овочів і фруктів (свіжі, заморожені, консервовані без цукру).
ОВОЧІ ТА ФРУКТИ
Будь-які смажені овочі або фрукти, приправлені вершковим маслом, картопля фрі, чіпси.
☻ Заправляйте овочеві салати і закуски лимонним соком, травами, спеціями.
☻ Обмежте використання майонезу, жирних соусів, кетчупу.
НАПОЇ
Всі види соків, приготованих без цукру, не солодкий чай, кава, мінеральна вода.
НАПОЇ
Всі види соків з додаванням цукру, всі види безалкогольних напоїв з додаванням цукру, напої з додаванням шоколаду, алкогольні напої.
☻ Будьте помірковані при вживанні спиртних напоїв. Для чоловіків рекомендується не більше двох алкоголь-них “напоїв” в день (не частіше 2 рази в тиждень), для жінок – один. Таким напоєм може бать близько 330 мл пива, або 250 мл сухого вина, або 50 – 60 мл міцних напоїв.
СTРЕДНІЙ СКЛАД ДОБОВОГО РАЦІОНУ:
Енергоцінність- 2700-2900 ккал (близько 12142 кДж); Рідина -1,5 л (в т.ч. вільної – 0,8 л);
Кухонна сіль -4-7 г (ч. Лож. Без верху); Білки -80 г; Жири -85 г; Вуглеводи -450 м
НОРМИ ЛІПІДОГРАМУ:
Загальний холестерин – 3,5-5,2 ммоль / л; ХС-ЛПНЩ – До 3,5 ммоль / л; ХС-ЛПВЩ – 0,9-1,9 ммоль / л;
ТГ – 0,5-2,0 ммоль / л; Індекс атерогенності по Клімову – До 4

 

Виходячи з даних таблиці можна дати наступні рекомендації:
– обмежити споживання солі. Обмежене вживання солі протягом довгого часу вважалося практично основним немедикаментозним способом лікування гіпертензії. З сучасних позицій обмеження солі є важливим методом терапії високого артеріального тиску, але не основним. Більш жорстким обмеження солі повинно бути для тих людей, які чутливі до солі і які мають схильність затримувати рідину.
У будь-якому випадку необхідно радити зважений підхід до вживання солі – скорочення вживання солі не приносить шкоди. Багато фахівців рекомендують, щоб батьки, які страждають АГ, обмежували надмірне вживання солі у своїх дітей з самого раннього віку.
– обмежити споживання алкоголю.. Проведені дослідження встановили зв’язок між кількістю споживання алкоголю і АГ. Ця залежність є незалежною від впливу інших факторів, таких як вживання солі, кави і тютюнопаління. Причини, чому алкоголь впливає на розвиток АГ, повністю не відомі, але деякі дослідники вважають, що тут можуть грати роль неврологічні фактори, дисгормональні порушення. У будь-якому випадку рекомендують скоротити (обмежити) вживання алкоголю кожному, і особливо людям з високим артеріальним тиском.
– адекватне споживання калію. Калій – ключовий елемент у клітинному обміні, він відіграє важливу роль в здатності нервової тканини реагувати на стимуляцію. Дослідження показують, що хворі АГ, які в програмі лікування використовують дієти, багаті калієм, мають менший ризик розвитку інсульту. Вживання великих обсягів калію, однак, не знижує нормальний АТ. Це означає, що прийом калію не змінює нормальні фізіологічні процеси в організмі, які регулюють артеріальний тиск, але, швидше за все, сприяє усуненню порушень, притаманних хворим з гіпертензією. В силу того, що роль калію в регуляції АТ не повністю зрозуміла, не рекомендується приймати харчові добавки з калієм як профілактичний засіб проти гіпертензії. Навпаки, мова йде про те, щоб пацієнти знизили вживання продуктів харчування, багатих кухонною сіллю і бідних калієм, і збільшили б вживання продуктів харчування, багатих калієм, але з низьким вмістом солі, таких як фрукти і овочі. Більш того, замінники солі не повинні вільно використовуватися замість звичайної солі. Такі замінники містять хлористий калій, а надмірний вміст калію в крові може привести до вираженої м’язової слабкості. Діуретики, які постійно використовуються для лікування АГ, можуть викликати втрату калію. Тому необхідно підтримувати баланс калію.
У випадках, коли за допомогою калієвої дієти не вдається зберігати баланс калію, рекомендують використовувати харчові добавки з калієм, препарати калію, препарати, що зменшують виведення калію з організму.
– адекватне споживання кальцію. Існує ряд доказів, що люди з високим артеріальним тиском вживають значно менше кальцію, ніж люди з нормальним артеріальним тиском. Регулярний прийом їжі, багатої кальцієм, особливо маложирних молочних продуктів і овочів з темно-зеленим листям, допомагають людям підтримувати нормальний баланс кальцію.
– адекватне споживання магнію. Так само як і кальцій, магній впливає на регуляцію АТ, він пригнічує збудливість судинного центрів і блукаючого нерву і має гіпотензивну дію. Застосування протягом 10-12 днів дієти, що містить до 700-1200 мг солей магнію, сприяє настанню терапевтичного ефекту. Деякі дослідження показують, що магній відіграє провідну роль в контролі судинного тонусу.
Дорослі люди, які мають ризик розвитку гіпертензії, повинні вживати достатньо магнію, що відповідає 300-350 мг / добу. У хворих- діуретиків, які перебувають на лікуванні, магній може вимиватися, і, відповідно, цим людям необхідно вживати в їжу достатні кількості продуктів харчування, багатих на магній. Добрими джерелами є цілісні зерна, темно-зелене листя овочів, горіхи, бобові.
– поліненасичені жирні кислоти. Дослідження показали, що люди, що вживають вегетаріанську дієту, мають більш низький артеріальний тиск. Вважається, що це може бути пов’язано з поліненасиченими жирами, яких вегетаріанці споживають в більшій кількості, ніж насичених.
– лакриця. Вживання великої кількості натуральної лакриці може сприяти збільшенню артеріального тиску, іноді до значних величин. Лакриця містить гліциризин, який впливає на деяких людей подібно альдостерону; здатний викликати втрату калію з сечею, зберігаючи при цьому натрій і хлорид. Особи з високим артеріальним тиском повинні уникати вживання їжі з додаванням лакриці, особливо якщо вони приймають діуретики.
– кофеїн. Пацієнтам з АГ часто радять зменшити або взагалі припинити вживання кави. Навіть 2 або 3 чашки кави поспіль можуть значно підвищити АТ на період до 3 ч. Помірна кількість споживання кави (1 чашка кави вранці або випадково випита протягом дня), рідкісний прийом препаратів, що містять кофеїн, не будуть суттєво впливати на артеріальний тиск.