X

Печія – це настільки частий симптом, що люди не завжди приділяють їй належну увагу.  Даремно!

Багато років тому, німецький лікар Генріх Квінке  вперше написав про ретроградний(зворотній) рух вмісту шлунка у  стравохід , так званий гастроезофагеальний рефлюкс.  Він  є основною причиною печії. Згідно статистики в різних країнах від неї страждають від 20% до 50% населення . Субєктивно,  рефлюкс може проявлятися по-різному: у когось виникає біль в ділянці шлунка, хтось відчуває печіння і болі за грудиною, які можуть бути подібними до болі при стенокардії, хтось кашляє без причини або ж  втрачає голос, а хтось скаржиться на неприємний кислий смак у роті.    Є і ті, хто зовсім не відчуває печію, хоча проблема існує .  Відчуття різні, а причина одна —  вміст шлунку під час рефлюксу потрапляє в стравохід і пошкоджує слизову оболонку. Іноді рефлюктат(вміст шлунку) потрапляє і в ротову порожнину, верхні дихальні шляхи, що часто є причиною хронічного фарингіту та ларингіту.

Якщо печія виникає регулярно, це може призвести  навіть до раку стравоходу. Тому необхідно віднестися до проблемі серйозно і зайнятися її лікуванням.

 

Що провокує печію?

Для того, щоб зрозуміти причину печії, рекомендую вести щоденник. У ньому записувати, що і коли ви з’їли, включаючи випиті ліки, і відмічати, коли з’явилися неприємні відчуття.

Причиною печії може бути підвищення кислотності шлункового соку, як наслідок неправильного харчування. Звичка постійно перекушувати, нерегулярне харчування 1-2р/добу призводить до того, що організм не встигає утилізувати соляну кислоту і її надлишок закидається в стравохід . Необхідно налагодити правильне харчування. Прийом їжі 4-5р/добу ,невеликими порціями, включаючи основні прийоми їжі: сніданок, обід та вечеря.

Ще однією поширеною причиною печії є вживання їжі перед сном.  Час між останнім прийомом їжі та сном в ідеалі повинен становити не менше  трьох годин. Ви зробите подарунок організму, якщо в цей час ще і прогуляєтеся, прискоривши метаболізм.

Звичка їсти поспіхом і недостатньо пережована їжа також  може  провокувати печією. Їжа без  належної механічної обробки, що відбувається в ротовій порожнині, потрапляючи в шлунок , стимулює вироблення надлишкової кількості шлункового соку і підвищувати його кислотність. Тому надзвичайно важливо правильно споживати їжу, бажано, не відволікаючись на перегляд фільмів чи передач.

Печія знайома  також дуже багатьом жінкам, оскільки вона часто виникає у вагітних на пізніх термінах вагітності.

Треба не забувати і про те, що деякі продукти можуть провокувати печію.  Це ті харчі, які ми звикли називати «сухом’ятка» : печиво, бутерброди, крекери, булочки, чіпси, сухарики. Алкоголь та газовані напої — ще більше зло, вони подразнюють стінки шлунку, втім як копчена і жирна їжа. Шоколад і кава — теж в числі продуктів-тригерів.

 

Паління — ще один чинник, що провокує печію.  Але, як не дивно, печія може виникати і у людей без шкідливих звичок, які регулярно займаються в тренажерному залі і дотримуються здорового способу життя. Просто деякі вправи, особливо, якщо не дотримуватись інтервалу між заняттям спортом і споживанням їжі, викликають ретроградне просування шлункового соку в стравохід.

 

Коли потрібне особливе лікування?

Коли печія не епізодична, а постійна(хронічна) — виникає кожного разу після їжі або більше 2-3 разів на тиждень. Це явний симптом ГЕРХ (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба). В такому разі,не можна обмежуватися лікуванням однієї лише печії, необхідно лікувати саму хворобу.

Для діагностики,  використовується гастроскопія. Що і є золотим стандартом підтвердження діагнозу. Даний метод  дає можливість встановити наявність патології та ступінь її важкості, що сприяє встановленню правильного діагнозу та  подальшому лікуванню.

Будьте здорові, бережіть себе та близьких!)

лік.-гастроентеролог  —  Олександр Московчук