Гіпертонічна хвороба (ГБ) – це хронічне захворювання, головною клінічною ознакою якого є стійке і тривале підвищення артеріального тиску (АТ). Зміни органів і систем організму при ГБ відрізняються в залежності від її стадії, але, перш за все, стосуються серця і судин.
На сьогоднішній день гіпертонічна хвороба набула широкого розповсюдження не тільки серед літніх людей, а й людей більш молодого віку, що часто може приводити до зниження працездатності і навіть бути причиною інвалідності.
Гіпертонічна хвороба може виникати в результаті багатьох факторів, наприклад:- надмірна вага внаслідок порушення обміну речовин, ендокринних захворювань, сидячого способу життя і т.д. (навіть незначні відхилення від норми можуть стати причиною проблем з серцем і судинами);
- спадкова схильність;
- вік;
- різні ендокринні порушення (неконтрольований цукровий діабет, вузловий зоб з явищами гіпертиреозу і т.п.);
- регулярні емоційні навантаження, перебування пацієнта в стресових ситуаціях, депресії, пережиті трагедії і т. д .;
- сильне нервове напруження, викликане проблемами на роботі, в бізнесі;
- перенесені травми головного мозку (аварії, падіння, удари, переохолодження);
- хронічні захворювання, які чинять негативний вплив на серцево-судинну систему (діабет, подагра, ревматоїдний артрит);
- спадкова схильність (за статистикою, діти, батьки яких страждали від артеріальної гіпертонії, часто успадковують ці проблеми і вже в молодому віці починають спостерігати перші симптоми високого тиску);
- вірусні та інфекційні захворювання, наслідки яких можуть проявитися у вигляді гіпертонічної хвороби (менінгіт, фронтит, гайморит і т. д.);
- вікові зміни судин;
- підвищений рівень холестерину в крові, при якому на стінках судин утворюються бляшки, що заважають нормальному кровообігу (в таких судинах часто відбуваються спазми, які заважають надходженню крові до життєво-важливих органів і можуть спровокувати інсульт або інфаркт);
- клімактеричний стан, в якому перебувають жінки, які подолали 40-річний рубіж (під час істотного гормональної перебудови організму часто починають прогресувати приховані захворювання);
- згубні звички (куріння, вживання алкоголю у великих кількостях, надмірне захоплення кавою);
- щоденне вживання солі у великих кількостях;
- різке підвищення адреналіну в крові;
- тривалий проводження часу за комп’ютером;
- малорухливий спосіб життя;
- рідкісні прогулянки на свіжому повітрі.
У сьогоднішній статті я хотів би торкнутися теми дієти при гіпертонічній хворобі. Дієта, безсумнівно, є важливою складовою частиною лікування багатьох захворювань. Це відноситься і до лікування артеріальної гіпертензії. Як відомо, серед факторів ризику розвитку артеріальної гіпертензії може бути атеросклероз, цукровий діабет, ожиріння. У свою чергу, характер харчування накладає на ці захворювання свій відбиток. Переїдання і переважання в дієті насичених жирів і вуглеводів сприяє розвитку всіх цих захворювань. Також на розвиток гіпертонічної хвороби впливає рівень багатьох мікроелементів. Тому харчування пацієнтів повинно бути збалансованим, достатнім і повноцінним.
Таким чином, для хворих неускладнених на артеріальну гіпертензію немає протипоказаних продуктів і страв, а є тільки обмежувані, які не можуть істотно погіршити якість життя (наприклад: бажано обмежити вживання солі до 4 г на добу, дотримуватися помірності при вживанні напоїв що містять алкоголь, цукрові замінники, обмежити прийом жирної їжі і т.п.).
Зміни в харчуванні необхідні при загостренні артеріальної гіпертензії, ускладненнях і супутніх захворюваннях, зокрема при цукровому діабеті, хронічній серцевій недостатності, ураження нирок з розвитком їх недостатності і т.д.
При загостренні артеріальної гіпертензії 1-го ступеня слід на тлі звичайного харчування готувати їжу без додавання кухонної солі, а за столом її злегка підсолювати (до 4 г солі в день). При загостренні артеріальної гіпертензії 2-3-го ступеня харчування за хімічним складом і кулінарній обробці продуктів може відповідати дієті, яка застосовується при різних захворюваннях серцево-судинної системи.
Характеристики цієї дієти (колишня назва – дієта № 10) така:
РЕКОМЕНДОВАНІ ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ |
ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ ЯКИХ ТРЕБА УНИКАТИ |
ЗЛАКИ, ВИПІЧКА, СОЛОДОЩІ Хліб грубого помелу, каші на воді (особливо геркулесова), макаронні вироби, рис, боби (сочевиця, горох та інші.) |
ЗЛАКИ, ВИПІЧКА, СОЛОДОЩІ Хліб вищої якості, випічка з великим вмістом жирів (тістечка, бісквіти), торти з шоколадною начинкою, млинці, пончики (смажені пиріжки) |
☻ Якщо виникає сильне бажання спробувати солодкого – обирайте низькокалорійні продукти (фруктове желе, вівсяне печиво, фруктовий лід.) | |
МОЛОКО І МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ, ЯЙЦЯ Знежиреного 0,5 або 1% молоко, нежирні кисломолочні – продукти (сметана, йогурт), нежирний сир (сир зі свіжого коров’ячого молока), яєчний білок. |
МОЛОКО І МОЛОЧНІ ПРОДУКТИ, ЯЙЦЯ Незбиране молоко, вершки, плавлені та тверді сири з високим вмістом жиру (30% і вище), збиті вершки і яєчний жовток |
☻ Обезжирене молоко містить стільки ж білків, кальцію і фосфору, скільки і незбиране (жирне) молоко. ☻ Яєчні білки не містять холестерину, тому замінюйте ними цілі яйця в рецептах (єдиного цілого яйцю відповідають два білка). Споживайте не більше двох жовтків на тиждень. ☻ Не додавайте сир до страв, якщо там вже є м’ясо (інакше подвоюється вміст жиру і калорійність). |
|
СУПИ Очищені м’ясні або овочеві супи, супи з риби. |
СУПИ Наваристі супи, суп-пюре, бульйони |
☻ Охолодить м’ясний бульйон і зніміть шар застиглого жиру. ☻ Використовуйте в якості основного страви суп, заправлений рисом або макаронними виробами. |
|
РИБА ТА МОРЕПРОДУКТИ Риба білих сортів (особливо морська риба приготована на грилі або варена). Жирна риба – скумбрія, сардини, оселедець, тунець, лосось, палтус. |
РИБА ТА МОРЕПРОДУКТИ Ікра, креветки, краби, кальмари, восьминоги, риба приготовлена з додаванням вершкового масла або смальцю. |
М’ЯСО І М’ЯСНІ ПРОДУКТИ М’ясо курки (без шкіри), індички, пісна яловичина, телятина, м’ясо ягняти. |
М’ЯСО І М’ЯСНІ ПРОДУКТИ Будь-яке жирне м’ясо, особливо свинина, ковбаси, сосиски, салямі, паштет, бекон, м’ясо качки і гуски. |
ЖИРИ Кукурудзяна, соняшникова або оливкова олія. |
ЖИРИ Вершкове масло, смалець, сало, твердий маргарин. |
☻ Прі приготуванні видаліть жир з м’яса і видаліть шкіру з птиці. ☻ Обмежте вживання субпродуктів багатих холестерином. Однак, один раз на місяць рекомендується включати в раціон невеликої (близько 85 г) шматок печінки, оскільки в ній містяться вітаміни і залізо. ☻ Ігноруйте смаженої їжі. Якщо вам треба смажити, використовуйте невелику кількість рослинного масла або сковорідку з антипригарним покриттям. При використанні гриля, розташуйте м’ясо або рибу на решітку так, щоб стік жир. ☻ Компонуйте м’ясні страви з овочами або макаронами. |
|
ОВОЧІ ТА ФРУКТИ Всі види овочів і фруктів (свіжі, заморожені, консервовані без цукру). |
ОВОЧІ ТА ФРУКТИ Будь-які смажені овочі або фрукти, приправлені вершковим маслом, картопля фрі, чіпси. |
☻ Заправляйте овочеві салати і закуски лимонним соком, травами, спеціями. ☻ Обмежте використання майонезу, жирних соусів, кетчупу. |
|
НАПОЇ Всі види соків, приготованих без цукру, не солодкий чай, кава, мінеральна вода. |
НАПОЇ Всі види соків з додаванням цукру, всі види безалкогольних напоїв з додаванням цукру, напої з додаванням шоколаду, алкогольні напої. |
☻ Будьте помірковані при вживанні спиртних напоїв. Для чоловіків рекомендується не більше двох алкоголь-них “напоїв” в день (не частіше 2 рази в тиждень), для жінок – один. Таким напоєм може бать близько 330 мл пива, або 250 мл сухого вина, або 50 – 60 мл міцних напоїв. | |
СTРЕДНІЙ СКЛАД ДОБОВОГО РАЦІОНУ: Енергоцінність- 2700-2900 ккал (близько 12142 кДж); Рідина -1,5 л (в т.ч. вільної – 0,8 л); Кухонна сіль -4-7 г (ч. Лож. Без верху); Білки -80 г; Жири -85 г; Вуглеводи -450 м |
|
НОРМИ ЛІПІДОГРАМУ: Загальний холестерин – 3,5-5,2 ммоль / л; ХС-ЛПНЩ – До 3,5 ммоль / л; ХС-ЛПВЩ – 0,9-1,9 ммоль / л; ТГ – 0,5-2,0 ммоль / л; Індекс атерогенності по Клімову – До 4 |
Виходячи з даних таблиці можна дати наступні рекомендації:
– обмежити споживання солі. Обмежене вживання солі протягом довгого часу вважалося практично основним немедикаментозним способом лікування гіпертензії. З сучасних позицій обмеження солі є важливим методом терапії високого артеріального тиску, але не основним. Більш жорстким обмеження солі повинно бути для тих людей, які чутливі до солі і які мають схильність затримувати рідину.
У будь-якому випадку необхідно радити зважений підхід до вживання солі – скорочення вживання солі не приносить шкоди. Багато фахівців рекомендують, щоб батьки, які страждають АГ, обмежували надмірне вживання солі у своїх дітей з самого раннього віку.
– обмежити споживання алкоголю.. Проведені дослідження встановили зв’язок між кількістю споживання алкоголю і АГ. Ця залежність є незалежною від впливу інших факторів, таких як вживання солі, кави і тютюнопаління. Причини, чому алкоголь впливає на розвиток АГ, повністю не відомі, але деякі дослідники вважають, що тут можуть грати роль неврологічні фактори, дисгормональні порушення. У будь-якому випадку рекомендують скоротити (обмежити) вживання алкоголю кожному, і особливо людям з високим артеріальним тиском.
– адекватне споживання калію. Калій – ключовий елемент у клітинному обміні, він відіграє важливу роль в здатності нервової тканини реагувати на стимуляцію. Дослідження показують, що хворі АГ, які в програмі лікування використовують дієти, багаті калієм, мають менший ризик розвитку інсульту. Вживання великих обсягів калію, однак, не знижує нормальний АТ. Це означає, що прийом калію не змінює нормальні фізіологічні процеси в організмі, які регулюють артеріальний тиск, але, швидше за все, сприяє усуненню порушень, притаманних хворим з гіпертензією. В силу того, що роль калію в регуляції АТ не повністю зрозуміла, не рекомендується приймати харчові добавки з калієм як профілактичний засіб проти гіпертензії. Навпаки, мова йде про те, щоб пацієнти знизили вживання продуктів харчування, багатих кухонною сіллю і бідних калієм, і збільшили б вживання продуктів харчування, багатих калієм, але з низьким вмістом солі, таких як фрукти і овочі. Більш того, замінники солі не повинні вільно використовуватися замість звичайної солі. Такі замінники містять хлористий калій, а надмірний вміст калію в крові може привести до вираженої м’язової слабкості. Діуретики, які постійно використовуються для лікування АГ, можуть викликати втрату калію. Тому необхідно підтримувати баланс калію.
У випадках, коли за допомогою калієвої дієти не вдається зберігати баланс калію, рекомендують використовувати харчові добавки з калієм, препарати калію, препарати, що зменшують виведення калію з організму.
– адекватне споживання кальцію. Існує ряд доказів, що люди з високим артеріальним тиском вживають значно менше кальцію, ніж люди з нормальним артеріальним тиском. Регулярний прийом їжі, багатої кальцієм, особливо маложирних молочних продуктів і овочів з темно-зеленим листям, допомагають людям підтримувати нормальний баланс кальцію.
– адекватне споживання магнію. Так само як і кальцій, магній впливає на регуляцію АТ, він пригнічує збудливість судинного центрів і блукаючого нерву і має гіпотензивну дію. Застосування протягом 10-12 днів дієти, що містить до 700-1200 мг солей магнію, сприяє настанню терапевтичного ефекту. Деякі дослідження показують, що магній відіграє провідну роль в контролі судинного тонусу.
Дорослі люди, які мають ризик розвитку гіпертензії, повинні вживати достатньо магнію, що відповідає 300-350 мг / добу. У хворих- діуретиків, які перебувають на лікуванні, магній може вимиватися, і, відповідно, цим людям необхідно вживати в їжу достатні кількості продуктів харчування, багатих на магній. Добрими джерелами є цілісні зерна, темно-зелене листя овочів, горіхи, бобові.
– поліненасичені жирні кислоти. Дослідження показали, що люди, що вживають вегетаріанську дієту, мають більш низький артеріальний тиск. Вважається, що це може бути пов’язано з поліненасиченими жирами, яких вегетаріанці споживають в більшій кількості, ніж насичених.
– лакриця. Вживання великої кількості натуральної лакриці може сприяти збільшенню артеріального тиску, іноді до значних величин. Лакриця містить гліциризин, який впливає на деяких людей подібно альдостерону; здатний викликати втрату калію з сечею, зберігаючи при цьому натрій і хлорид. Особи з високим артеріальним тиском повинні уникати вживання їжі з додаванням лакриці, особливо якщо вони приймають діуретики.
– кофеїн. Пацієнтам з АГ часто радять зменшити або взагалі припинити вживання кави. Навіть 2 або 3 чашки кави поспіль можуть значно підвищити АТ на період до 3 ч. Помірна кількість споживання кави (1 чашка кави вранці або випадково випита протягом дня), рідкісний прийом препаратів, що містять кофеїн, не будуть суттєво впливати на артеріальний тиск.