X

cake_day
20 липня – Міжнародний День Торта, тому, чому б не поговорити про найсмачніше і приємне що ми можемо спожити в їжу і як при цьому не нашкодити своєму здоров’ю.

Ласощі існують, щоб ними ласувати, а не наїдатися, як багато хто робить і втрачають красиві обриси фігури. Ласощі їдять після основної їжі і помалу – це головне правило для всіх, хто контролює вагу.

Шоколад
Шоколад – лідер за вмістом білка, в якому міститься гормон щастя серотонін – універсальний антидепресант. Все б добре, але 100 грамів шоколадки «важать» від 550 до 650 ккал. Повнить не серотонін і навіть не білок шоколаду. Повнить масло какао, якого в шоколаді від 35 до 50%, а також вуглеводні калорії з цукрів. Шоколад – найкращий ще й тому, що його основа – рослинний білок какао, дуже корисний який не містить холестерину, він довго засвоюється і тому ситний. Крім того, в шоколаді багато потрібних елементів: калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза, вітамінів групи В, РР, лецитину – словом все, що потрібно для роботи мозку і пам’яті.
Скільки можна з’їдати: в день достатньо 20-25-30 грамів. Це чверть або третина стограмовій плитки.

Сухофрукти
Сухофрукти – після шоколаду кращі з ласощів. Натуральний продукт, в якому вітаміни, пектини, клітковина, антиоксиданти, фруктоза і біофлавоноїди – все в наявності. Корисний і одночасно калорійний продукт, який не менше 250, але і не більше 300 кк на 100 грамів.

При схильності до запорів, можна замочити сухофрукти з вечора і вранці натщесерце випити отриманий компотик. Головне – себе не обманювати. Сухофрукти – це той же чорнослив, курага, сушені яблука чи груші з природною солодкістю, але ніяк не зацукровані фрукти «отруйних» кольорів.
Скільки можна з’їдати: 3-4 штучки в день.

Мед
Калорії ті ж, що і в цукрі – в 1 ч.л. приблизно 40 ккал, але мед набагато корисніше. У ньому і мікроелементи, і вітаміни, і біофлавоноїди – антиоксиданти.
Скільки можна з’їдати: Діабетикам – 1-2 ч.л. через день-два. Тим, хто за вагою доглядає – не більше 1 ч.л. в день. Худишкам – більше. Але пам’ятаємо, що мед-алерген, їм краще не об’їдатися.

Мармелад, зефір, пастила, варення
Ці ласощі не містять ні білків, ні жирів, ні вітамінів, в них дуже мало мікроелементів. Всі 300 ккал.на 100 грамів «зроблені» з вуглеводів-цукрів. Але вуглеводи згорять швидко, якщо пам’ятати правило: не їсти багато, пачку-дві.
Скільки можна з’їдати: 1-2 пастилки, або 1-2 зефіркі, або 1-2 мармеладінкі з чаєм – і вистачить. І то після основної їжі і не кожен день. Раз-два в тиждень достатньо.

Домашнє варення корисніше, ніж просто цукор, так як зварено з натуральних ягід. Але правило дози пам’ятаємо завжди: в 1 ч.л. від 20 до 40 ккал.
Скільки можна з’їдати: 1-2 чайні ложки в день.

Поради до вживання:

  • Солодке треба їсти в першій половині дня годин до 15-16. Це стосується і солодких фруктів.
  • Ласощі потрібно їсти після основної їжі, щоб не провокувати скачки цукру в крові. В іншому випадку ми отримаємо не тільки сплеск, а потім швидке падіння настрою, але і підвищене вироблення гормону інсуліну, який відповідає за відкладання жирів.
  • «Остудіть» свій улюблений шоколад, покладіть його в морозилку і їжте холодним.
  • Додавайте корицю і ваніль в ваші напої та страви. Ці прянощі знижують тягу до солодкого.
  • Їжте солодке усвідомлено, не вночі під покровом темряви і не мучтеся почуттям провини після поїдання. Отримуйте задоволення! Зосередьтеся виключно на самому процесі. Ласощі – це вже задоволення, не потрібно «комбінувати» його з переглядом ТБ, посиденьками з друзями або читанням книги.
  • Щедро пригощайте рідних, близьких, колег і друзів.