Печія – це настільки частий симптом, що люди не завжди приділяють їй належну увагу. Даремно!
Багато років тому, німецький лікар Генріх Квінке вперше написав про ретроградний(зворотній) рух вмісту шлунка у стравохід , так званий гастроезофагеальний рефлюкс. Він є основною причиною печії. Згідно статистики в різних країнах від неї страждають від 20% до 50% населення . Субєктивно, рефлюкс може проявлятися по-різному: у когось виникає біль в ділянці шлунка, хтось відчуває печіння і болі за грудиною, які можуть бути подібними до болі при стенокардії, хтось кашляє без причини або ж втрачає голос, а хтось скаржиться на неприємний кислий смак у роті. Є і ті, хто зовсім не відчуває печію, хоча проблема існує . Відчуття різні, а причина одна – вміст шлунку під час рефлюксу потрапляє в стравохід і пошкоджує слизову оболонку. Іноді рефлюктат(вміст шлунку) потрапляє і в ротову порожнину, верхні дихальні шляхи, що часто є причиною хронічного фарингіту та ларингіту.
Якщо печія виникає регулярно, це може призвести навіть до раку стравоходу. Тому необхідно віднестися до проблемі серйозно і зайнятися її лікуванням.
Що провокує печію?
Для того, щоб зрозуміти причину печії, рекомендую вести щоденник. У ньому записувати, що і коли ви з’їли, включаючи випиті ліки, і відмічати, коли з’явилися неприємні відчуття.
Причиною печії може бути підвищення кислотності шлункового соку, як наслідок неправильного харчування. Звичка постійно перекушувати, нерегулярне харчування 1-2р/добу призводить до того, що організм не встигає утилізувати соляну кислоту і її надлишок закидається в стравохід . Необхідно налагодити правильне харчування. Прийом їжі 4-5р/добу ,невеликими порціями, включаючи основні прийоми їжі: сніданок, обід та вечеря.
Ще однією поширеною причиною печії є вживання їжі перед сном. Час між останнім прийомом їжі та сном в ідеалі повинен становити не менше трьох годин. Ви зробите подарунок організму, якщо в цей час ще і прогуляєтеся, прискоривши метаболізм.
Звичка їсти поспіхом і недостатньо пережована їжа також може провокувати печією. Їжа без належної механічної обробки, що відбувається в ротовій порожнині, потрапляючи в шлунок , стимулює вироблення надлишкової кількості шлункового соку і підвищувати його кислотність. Тому надзвичайно важливо правильно споживати їжу, бажано, не відволікаючись на перегляд фільмів чи передач.
Печія знайома також дуже багатьом жінкам, оскільки вона часто виникає у вагітних на пізніх термінах вагітності.
Треба не забувати і про те, що деякі продукти можуть провокувати печію. Це ті харчі, які ми звикли називати “сухом’ятка” : печиво, бутерброди, крекери, булочки, чіпси, сухарики. Алкоголь та газовані напої – ще більше зло, вони подразнюють стінки шлунку, втім як копчена і жирна їжа. Шоколад і кава – теж в числі продуктів-тригерів.
Паління – ще один чинник, що провокує печію. Але, як не дивно, печія може виникати і у людей без шкідливих звичок, які регулярно займаються в тренажерному залі і дотримуються здорового способу життя. Просто деякі вправи, особливо, якщо не дотримуватись інтервалу між заняттям спортом і споживанням їжі, викликають ретроградне просування шлункового соку в стравохід.
Коли потрібне особливе лікування?
Коли печія не епізодична, а постійна(хронічна) – виникає кожного разу після їжі або більше 2-3 разів на тиждень. Це явний симптом ГЕРХ (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба). В такому разі,не можна обмежуватися лікуванням однієї лише печії, необхідно лікувати саму хворобу.
Для діагностики, використовується гастроскопія. Що і є золотим стандартом підтвердження діагнозу. Даний метод дає можливість встановити наявність патології та ступінь її важкості, що сприяє встановленню правильного діагнозу та подальшому лікуванню.
Будьте здорові, бережіть себе та близьких!)
лік.-гастроентеролог – Олександр Московчук